Webnaplóm

csillagszóró 1968 - lekvár ügy - fogaskerekű vasút menetrend 1885. évi - helló! 2015 van! - első Zahia YouTube video - Quaestor károsultak kárrendezési alap - valóban 444-szer - Calzedonia 2015

Hangya-Naptár 1934 - Hogyan működik a szeparátor?

2014. február 19. 22:07 - linkNapló

Amikor kiváló szeparátorairól közismert vállalat egy forgalomtól távolabb eső községben bemutatta a szeparátor működését, a gép kitűnő munkája a község tejtermelőit annyira bámulatba ejtette, hogy egyesek boszorkányságot véltek a szeparátorban!

Az Alfa-szeparátor keresztmetszete – I. kép

Az Alfa-szeparátor keresztmetszete

1. tejedény, 2. tejcsap, 3. úszó, 4. szabályozófedő, 5. szabályozócső, 6. tejszinfedő, 7. soványtejfedő, 8. szeparátordob, 9. nyakcsapágy olajzó, 10. nyakcsapágy, 11. állítócsavar, 12. dobtengely, 13. alsó persely, 14. futócsap, 15. nyomcsavar, 16. nyomcsavar, 17. olajtúlfolyócső, 18. olajleeresztő csavar, 19. olajfelfogó, 20. edénytartó, 21. olajozó, 22. hajtótengely, 23. nagy fogaskerék, 24. védőgyűrű, 25. forgatókar, 26. csigakerék, 27-28. zárókarika, zárókapocs és szegecs, 29. borítólemez, 30. kerek állvány, 31. állványlap, 32. összekötőcsavar.

Pedig nincsen abban semmi boszorkányság! Nézzük csak meg, hogyan működik.
Az I. számú képen az 1928-as mintájú Alfa-szeparátor keresztmetszetét látjuk. A teljes tejet a tejedénybe (1) öntjük, ahonnan a tejcsap (2) megnyitása után a tejszabályzóba (4) ömlik. Az abban lévő úszó (3) önműködően szabályozza a dobba (8) ömlő tej mennyiségét. Ha sok a tej, az az úszót felnyomja és elzárja a tejcsapot. A szabályozóból a tej a szabályozó csövön (5) át a forgó dobba kerül (lásd a II. számú képen a nyilak irányát), a központi csövön átfolyik s alulról kerül ábránkon a görbült nyíllal jelzett , a tányérok nyílásai alkotta csövön át a tányérok közé. A forgó dob röpereje a könnyebb zsírgolyócskákat a dob tengelye felé irányítja (lásd a II. képen a dob bal belső felén látható öt nyilacskát). A tejzsírt, vagyis tejszínt az utána nyomuló tejzsír a tengely mellett a legfelső dobtányér alatt felnyomja s az a tejszínnyíláson (a jobboldali legfelső vízszintes nyíl) és tejszíncsövön át kiömlik.

Az Alfa-szeparátor dobjának keresztmetszete – II. kép

Az Alfa-szeparátor dobjának keresztmetszete

A zsírjától elkülönített nehezebb soványtejet a röperő a dobfal felé röpíti, ott a tej a tányérokból kilép (lásd a dob jobb szélén a hat görbült nyilacskát) s a dob fala mentén a legfelső dobtányér fölött elhaladva, a soványtej-nyíláson (görbült nyíl) és a soványtej-csövön át a kannába ömlik.
A dobot forgatókar (25) és megfelelő áttételű fogaskerekek (23, 24, 26, 27) útján hozzuk forgásba, a forgó részeket önműködő berendezés olajozza (17, 18, 19, 21). A vastagabb, erősen fekete vonalak a szeparátor vázát és állványát jelzik. *)

*) Érdeklődőknek a “Hangya” naptárra való hivatkozással az Alfa Separátor r. l. (Budapest, Csurgói-ut 15.) díjtalanul küld bővebb leírást.

Hangya-Naptár 1934 - Hogyan működik a szeparátor

Statikus címkék: A tejszeparátor működése – 1928-as Alfa-szeparátor működése – Hangya-Naptár 1934 – Hogyan működik a szeparátor? – Nézzük csak meg, hogyan működik. – Az Alfa-szeparátor keresztmetszete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linknaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr285823094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása