Webnaplóm

csillagszóró 1968 - lekvár ügy - fogaskerekű vasút menetrend 1885. évi - helló! 2015 van! - első Zahia YouTube video - Quaestor károsultak kárrendezési alap - valóban 444-szer - Calzedonia 2015

Ismerkedés az Apache OpenOffice nyílt forráskódú irodai programcsomag Base adatbáziskezelő rendszerével (1. rész)

2014. december 27. 01:31 - linkNapló

A rendszer megismerésének talán leghatékonyabb módja, ha egy konkrét megvalósítandó feladatot - vért, verejtéket nem kímélve - végrehajtunk és a kitűzött feladatot eredeti elképzelésünknek megfelelően, a megoldás teljességére törekedve befejezzük.

(Remek kis dokumentum: Base útmutató - Bevezetés az adatbázis használatába - Base alapfunkcióinak bemutatása)

A konkrét feladat kitűzésének szellemében fogant egy nyomtatványkitöltő alkalmazás elkészítésének ötlete. Konkrétan a Nemzeti Közlekedési Hatóság - 2013. szeptember 1.- jétől érvényes - A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzéséhez előírt dokumentumokról című Bizonylati albumban meghatározott Tanulmányi napló szám szerint hét nyomtatványára esett a választás. Feladat az OpenOffice Base rendszerében egy alkalmazás elkészítése, mely az igényelt adatok rögzítése és tárolása után egyenként kinyomtatja az oldalakat. ( A Tanulmányi napló kötelezően előírt, többek között, a motoros vagy autós közúti járművezető képzéssel foglalkozó szakképző szervek, autós-motoros iskolák számára)

Miután a teljes mű elkészült, szántam rá magam a részletes oldalankénti megvalósítás publikálására. Itt először egy kép a komplex anyagról a karácsonyi (szánkózó Télapó motívumos) terítőn

komplex nyomtatott tanulmányi napló

1. Tanulmányi napló - címoldal

A nyomtatandó adatokat adattáblákban tároljuk - ezek konstans információk és egy-egy tanfolyamnak megfelelő, specifikus adatokból állnak. A későbbiekben, csak a tanfolyam aktuális adatait frissítve néhány perc alatt elkészülhet kinyomtatva a Tanulmányi napló.

A címlap állandó, konstans adatai rendre: képzőszerv azonosítója, képzőszerv neve, az oktatás helyszíne - a tanfolyam specifikus adatai: tanfolyam azonosító, tanfolyam típusa, első előadás dátuma, utolsó előadás dátuma, elméleti vizsga tervezett dátuma

Tanulmányi napló - címoldal néven létrehozott adattábla adatbeviteli űrlapja

Tanulmányi napló PDF nyomtatványkitöltő - címoldal

A PDF formátumú nyomtatványon az alkotó nagy térközt alkalmazott a dátum hónap összetevőjének - az esztétikai megfelelőségre törekedve itt nevével íratjuk ki a hónapot. A felesleges gépelést megelőzve listapanelről választható kattintással a tanfolyam típusa és a hónapok nevei.

A Tanulmányi napló címoldal adatainak beírása után a jelentés Tündér segítségével létrehozzuk az adattábla nyomtatási képét - a címkék egyenkénti törlése után az adatmezőket a nyomtatványnak megfelelő x és y koordinátákba pozicionáljuk.

A jelentés tervező nézetben

A jelentés tervező nézetben

A kézi írószer érintése nélkül nyomtatott Tanulmányi napló címoldal - nyomtató: OKI OKIPAGE 14in LED irodai nyomtató

nyomtatott Tanulmányi napló címoldal - nyomtató: OKI OKIPAGE 14in LED irodai nyomtató

Kész a nyomtatvány első lapja - most egy kis pihenő.

Folytatás következik - 2. Oktatási napló lap...

a Tanulmányi napló további lapjai:
2. Oktatási napló lap

OpenOffice irodai programcsomag letölthető innen...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linknaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr207009677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása