Webnaplóm

csillagszóró 1968 - lekvár ügy - fogaskerekű vasút menetrend 1885. évi - helló! 2015 van! - első Zahia YouTube video - Quaestor károsultak kárrendezési alap - valóban 444-szer - Calzedonia 2015

Ipari relikvia - Első Magyar Cérnagyár R. T. (1942-1949) - Clark horgony cérna

2014. október 25. 23:41 - linkNapló

Régi kis faorsó - ipari relikvia - Első Magyar Cérnagyár R. T. (1942-1949)

Első Magyar Cérnagyár R. T.

Clark horgony cérna

clark horgony cérna

Első Magyar Cérnagyár - Az Első Magyar Cérnagyár Rt-t 1923-ban alapították Angol-Magyar Cérnagyár Rt. néven, angol érdekeltségű vállalatként. A 20. század során többféle néven a magyar textilipar egyik meghatározó vállalata volt. Alapítását követően Újpest területén, a Külső Váci út 91. szám alatt építette fel üzemét, melyet nagyobb részt angol gépekkel szerelt fel. A cég fő telephelyén fonoda, cérnázó és fehérítő üzem működött, amihez a gyapotot főként Egyiptomból szerezte be. Átlagosan 800 főt foglalkoztatott, termékeiből exportált is. Miután Magyarország belépett a második világháborúba, a vállalat állami irányítás alá került, 1942-ben a cég elnevezését Első Magyar Cérnagyár Rt-re változtatta. 1945-ben az angol tulajdonos visszakapta az irányítást, de 1949-ben államosították a vállalatot. Ezután a Pamutfonóipari Vállalat cérnagyáraként működött tovább. Később Újpesti Cérnagyár néven a MATERFIL Pamutfonóipari Vállalat gyáregysége lett.

Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Első_Magyar_Cérnagyár

Szólj hozzá!
Címkék: Relikviás

A bejegyzés trackback címe:

https://linknaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr776833169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása