Webnaplóm

csillagszóró 1968 - lekvár ügy - fogaskerekű vasút menetrend 1885. évi - helló! 2015 van! - első Zahia YouTube video - Quaestor károsultak kárrendezési alap - valóban 444-szer - Calzedonia 2015

Relikviák Béla bácsitól - Prof. Dr. Tóth Béla (1930 - 2008) emlékére

2014. március 01. 18:48 - linkNapló

Emlékét őrzi elménk és alkotásai - Prof. Dr. Tóth Béla tudós, az MTA köztestületi tagja, festőművész 1930-ban született Újfehértón és 2008. augusztus 30-án hunyt el életének 78. évében, Budapesten.

Relikvia Béla bácsitól, a festőművésztől

Tóth Béla "Az újjászületés" - pasztell kép

Tóth Béla Az újjászületés

Jelzés a képen - Tóth B. 07

Jelzés a képen - Tóth B. 07

Az alkotó feljegyzése a hátoldalon - Tóth Béla: "Az újjászületés" - pasztell, 35 x 49, 2007.

Az alkotó feljegyzése a hátoldalon - Tóth Béla Az újjászületés - pasztell 35 x 49 2007.

Meghívó Dr. Tóth Béla festőművész harminc éves gyűjteményes kiállításának megnyitójára - 2007. december 11.

Meghívó dr. Tóth Béla festőművész harminc éves gyűjteményes kiállításának megnyitójára

Részlet Erdei Sándor, a kiállítást megnyitó, Dr. Tóth Béla festőművészi tevékenységét méltató, alkotásait elemző beszédből: "Mint ifjonc tehetségfitogtatónak, nem kisebb művésztanárok korrigálták a munkáit, mint Kmetty János és Koffán Károly. Mindjárt az első órán megkopogtatta a vállát Kmetty tanár úr: te abbahagyhatod, fel vagy véve. Mármint a képzőművészeti főiskolára..."

A festőművészi pályát ismertető nagyszabású beszéd - eredeti, négy oldalas dokumentum

A festőművészi pályát ismertető nagyszabású beszéd - eredeti négy oldalas dokumentum

Relikvia Béla bácsitól, az atomtudóstól

Tóth Béla Atomkihívás - Az ember XX. századi nagy kalandja

Atom kihívás - tóth béla

Tóth Béla kedves sorai az első oldalon

Tóth Béla kedves sorai az első oldalon

Életrajz a kötet hátsó oldalán

Életrajz a kötet hátsó oldalán

Tóth Béla 1930-ban született a Szabolcs megyei Újfehértón. 1950-ben érettségizett a budapesti Toldy Gimnáziumban. 1955-ben vegyészmérnöki diplomát szerzett a moszkvai Mendelejev Egyetemen. Ezután meghívták a Központi Fizikai Kutató Intézetbe, ahol – harmadmagával – megalapította a Reaktorkémiai Osztályt (a későbbi atommag-kémiai kutatások bázisát). Itt, 1956 márciusában – Magyar-országon elsőként – megvalósította az atommaghasadást. 1961-ben a „világviszonylatban is kiemelkedő minőségű radioaktív izotópok előállításáért" Akadémiai Díjat kapott. 1966-ban – szintén a Mendelejev Egyetemen – megvédte tudományos disszertációját a maghasadás és az ultramikrokoncentrációjú anyagok termodinamikája terén, majd ugyanezen a területen végzett munkásságáért 1968-ban elnyerte a „Műszaki Doktor"-i címet (a Budapesti Műszaki Egyetemen). 1978-ban és 1980-ban Los Alamosban (USA) – posztgraduális képzésben – újabb diplomákat szerzett a hasadóanyagok vizsgálata terén. A tudományos kutatómunka mellett folyamatosan oktatott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol az 1960-as évek közepén – a mai napig is népszerű – új tárgyat vezetett be „Nukleáris kémiai technológia" címmel, majd az 1980-as évek végén ismét új főtárgyat kezdett oktatni „Nukleáris környezetvédelem" címmel. 1978-ban meghívták a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez, ahol – mint az ENSZ hivatalos hasadóanyag-ellenőre – közel hat éven keresztül ellenőrizte az „Atomsorompóegyezmény" betartását (2 évig az USA és Kanada, közel 4 évig pedig az akkori közös piaci országok ellenőreként). Az 1980-as évek második felében – 5 éven keresztül – a paksi atomerőmű tudományos tanácsadójaként is működött. Itt – több jelentős tanulmánya mellett – egyik értelmi szerzője, majd a megvalósítás szervezője volt az 1990-es évek elején a (NAÜ anyagi támogatásával) létrehozott Nemzetközi Központnak az atomerőművek karbantartására. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.
A kiváló tudós műve sok évtizedes egyetemi előadásainak és részben saját tapasztalatainak egy különleges összefoglalása a szélesebb olvasóközönség számára az atomenergiáról, erről a sokak számára ma is félelmetesnek tartott erőforrásról.

Meghívó Dr. Tóth Béla "Atomkihívás" című előadás-sorozatára - 2007. december 12.

Meghívó dr. Tóth Béla Atomkihívás című előadás-sorozatára

In memoriam Prof. Dr. Tóth Béla (1930 - 2008) -
Juhász Istvánné alpolgármester asszonynak, Dr. Tóth Béla, Újfehértó Város Díszpolgára - temetésén mondott gyászbeszéde

http://www.ujfeherto.hu/index.php/component/content/article/1-friss-hirek/132-in-memoriam-prof-dr-toth-bela-1930-2008

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linknaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr855837700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása