Webnaplóm

csillagszóró 1968 - lekvár ügy - fogaskerekű vasút menetrend 1885. évi - helló! 2015 van! - első Zahia YouTube video - Quaestor károsultak kárrendezési alap - valóban 444-szer - Calzedonia 2015

Számológép használati utasítás - Original Odhner mechanikus számológép használati útmutató

2014. február 11. 23:09 - linkNapló

Örömmel vettem kezembe a 2010. év októberében ajándékba kapott mechanikus számológépet.

Rövid internetes kutakodás után, a bőséges külföldi információra, számtalan publikációra támaszkodva sikerült a gépet beazonosítani. Féltve őrzött számológépem Svéd gyártmányú, 1938-tól gyártott Original Odhner 7 modell.

Szerencsémre hozzájutottam a használati leírásához is – eredeti címe: Használati utasítás az eredeti Original Odhner Svéd számológép- és számleíró összeadógépekhez.

Számológép használati útmutató - Original Odhner számológép használati utasítás

Talán nem is kevesen vagyunk tulajdonosai ennek a típusú számológépnek vagy hasonló antik szépségnek, amely a svéd Odhner bütykös, forgótárcsás szabadalmaztatott találmányának mechanikai elvén működik. A XXI. század második évtizedében az ilyen, kézbe fogott régiségek használata komoly fejtörést okoz – szüleink, nagyszüleink hétköznapi módon, tömegesen használták az 1960-as és még az 1970-es években is.

Használati utasítás az eredeti Original Odhner Svéd számológép- és számleíró összeadógépekhez
– a vonatkozó gépek típus – modell – számai: 7, 9, 11, 21, 22, 23, 25, 27, 29, 37, 39

Tartalom: Az Original Odhner számológép helyes kezelésére vonatkozó utasítások – Összeadás – kivonás – szorzás – osztás – Az összeadó osztás – A szám helyiértéke az eredményben – A forgatókar-forgatás megtakarítása az egyszerű szorzásnál – Több szám egyidejű szorzása – Állandó tényezővel való szorzás – Arányszámítások – Többszörös szorzás számfeldobószerkezet segítségével.

A használati utasítás tartalmazza az Original Odhner tízbillentyűs számleíró-, összeadó-, és kivonógépek használati leírását is

Original Odhner mechanikus számológép kezelőszervek (modell száma: 7)

Original Odhner számológép - modell 7 - kezelőszervei

Számológép használati útmutató – használati utasítás Odhner mechanikus számológépekhez – Youtube videó

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=gZOsQNyhyes

Az Original Odhner számológépek használati utasításának hátlapja

Használat útmutató - hátlap

Az Original-Odhner számológép helyes kezelésére vonatkozó utasítás
PIRKNER és ZETTNER vezérképviselet – Budapest, IV., Mária Valéria-utca 1. sz. – forgalmazta Original-Odhner számológépekhez mellékelt használati utasítás – a kezelési útmutató kiadója a Centrum Kiadóvállalat Rt., Budapest volt.

Kapcsolódó blog bejegyzés – mechanikus számológép:

Számológép-használati-utasítás-–-Original-Odhner-mechanikus-számológép-használati-útmutató

Statikus címkék: Használati utasítás az eredeti Original Odhner Svéd számológép- és számleíró összeadógépekhez – számológép használati útmutató – tekerős kurblis mechanikus számológépekhez használati utasítás. Számológép használati utasítás letöltés – mechanikus számológép használati útmutató letöltés, használati utasítás letöltés – Original Odhner mechanikus számológép használati utasítás. Mechanikus – Odhner – számológép kezelőszervei – a számológép használata.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linknaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr615810189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása